top of page

Mit ad nekem az ájurvéda?

Az összefüggéseket adja, például, hogy az öt természeti elemnek milyen hatása van a környezetünkre. Egyáltalán, hogy ezek a természeti elemek jelen vannak bennünk és meghatározzák a testi és a mentális működésünket.


Segített megérteni a saját testem, elmém működését.


A testem megértését adja, például, hogy miért érzem azt 12-14 óra között, hogy ha nem eszek, akkor felrobbanok, mert bennem a tűz elem nagyon erős, az emésztést a tűz elem végzi és 12-14 óra között a legerősebb és ilyenkor táplálék kell neki, hogy tudjon mit emészteni.


Az elmém megértését adja, visszatérve az előző példára, hogy ha nem eszek 12-14 között miért érzem magam idegesnek, és miért tudok ezen olyan nehezen uralkodni. Mert az emésztő tűz, ami ahogy fent is említettem ekkor a legerősebb és akikben a tűz elem a domináns, nekik kimondottan erős és ha nincs semmi táplálék az útjában, amit megemészthet, akkor fellobban az elméig, és ott emészt, amitől kialakul az ingerlékenység.

Ugye mindenki ismer legalább 1 olyan embert a környezetében, aki nem tud uralkodni magán, ha éhes? És érdekes, hogy ez csak az ebédidőben tapasztalható!


Ahogy a tanulmányaimat folytatom, folyamatosan ilyen megértéseket élek át.


Megértettem, hogy egy ember, akit a levegő és az éter elem ural, miért csapongó, miért szorong, miért száraz a bőre.


Megértettem, hogy akit a föld és a víz elem ural, miért lustább, miért fárad el hamarabb, miért gyakori nála a náthás megbetegedés.


És így tovább… Mindenre ott a válasz és sokszor annyira egyszerű. Ezeket az elemeket mindig egyensúlyba lehet hozni. Ebben segítenek a jógaterápiás eszközök. A jógaterápiás eszközök megismerésében pedig segítek én.


Szeretettel,

Renka



bottom of page